وضعیت مصرف میوه و سبزیجات در دانشجویان دخترخوابگاهی براساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه خدمات بهداشتی و آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران ، ایران

چکیده

زمینه و هدف: تغذیه غلط یکی از مهمترین عوامل خطرساز بیماری های عروقی، فشار خون، دیابت و چاقیست. هدف این مطالعه تعیین وضعیت مصرف میوه و سبزیجات در دانشجویان دختر خوابگاهی و عوامل پیش بینی کننده آن براساس  تئوری  رفتار برنامه ریزی شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی_تحلیلی که روی 300 نفر از دانشجویان دختر خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران  با روش نمونه گیری تصادفی انجام شد، ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای حاوی 13 سوال دموگرافیک،42 سوال مصرف روزانه میوه و سبزی،2 سوال قصد رفتاری،15 سوال نگرش،5 سوال هنجارهای انتزاعی،7 سوال کنترل رفتاری درک شده و 5 سوال عوامل قادر کننده بود که اعتبار و پایایی آن در یک مطالعه مقدماتی کسب شد. داده ها در نرم افزارspss نسخه 18 با استفاده از روش های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها:  86 درصد نمونه از قصد رفتاری مطلوب، همه آنان از نگرش مطلوب ، 63 درصد از هنجارهای انتزاعی مطلوب و 78 درصد از کنترل رفتاری درک شده مطلوب و7/84 درصد از عوامل قادرکننده مطلوب برخوردار بودند. براساس آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی میان رفتار مصرف میوه و سبزی با قصد، رفتار درک شده و عوامل قادرکننده همبستگی معنی دار به دست آمدو قصد رفتاری، کنترل رفتاری درک شده و عوامل قادر کننده پیشگویی کننده های مصرف میوه و سبزی در این دانشجویان بود.
 نتیجه گیری: قصد رفتاری، کنترل رفتاری درک شده و عوامل قادر کننده پیشگویی کننده های مهم مصرف میوه و سبزی در این دانشجویان هستند.
نوع مطالعه: مطالعه پژوهشی.

کلیدواژه‌ها


1.    Hung H-C, Joshipura KJ, Jiang R, Hu FB, Hunter D, Smith-Warner SA, et al. Fruit and vegetable intake and risk of major chronic disease. Journal of the National Cancer Institute. 2004; 96(21):1577-84.
2.    Mohebi F, Rezaei M. Eating disorders among female students residing in the dormitory of Kermanshah University of Medical Sciences (2011). Journal of Kermanshah University of Medical Sciences (J Kermanshah Univ Med Sci). 2013; 17(2):142-5.
3.    Health Do. The NHS plan: A plan for investment, a plan for reform. Department of Health London; 2000.
4.    Burton-Freeman B. Dietary fiber and energy regulation. The Journal of nutrition. 2000; 130(2):272S-5S.
5.    Dauchet L, Amouyel P, Hercberg S, Dallongeville J. Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of cohort studies. The Journal of nutrition. 2006; 136(10):2588-93.
6.    Fruit, vegetable and NCD prevention [Internet]. WHO 15 May 2013; Available from: URL www. Who. Net/dietphysicalactivityactivity/ Media/ en/ gsfs- fv/.
7.    Kruger AK, Reither EN, Peppard PE, Krueger PM, Hale L. Do sleep-deprived adolescents make less-healthy food choices? British Journal of Nutrition. 2014; 111(10):1898-904.
8.    Deschasaux M, Pouchieu C, His M, Hercberg S, Latino-Martel P, Touvier M. Dietary total and insoluble fiber intakes are inversely associated with prostate cancer risk. The Journal of nutrition. 2014; 144(4):504-10.
9.    Daniels J-A, Mulligan C, McCance D, Woodside JV, Patterdon C, Young IS. A randomised controlled trial of increasing fruit and vegetable intake and how this influences the carotenoid concentration and activities of PON-1 and LCAT in HDL from subjects with type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2014; 13:16.
10.    O’Neal CW, Wickrama K, Ralston P, Ilich J, Harris C, Coccia C, et al. Examining change in social support and fruit and vegetable consumption in African American adults. The journal of nutrition, health & aging. 2014; 18(1):10-4.
11.    Schoenaker DA, Soedamah-Muthu SS, Mishra GD. The association between dietary factors and gestational hypertension and pre-eclampsia: a systematic review and meta-analysis of observational studies. BMC medicine. 2014; 12(1):157.
12.    Sangrajrang S, Chaiwerawattana A, Ploysawang P, Nooklang K, Jamsri P, Somharnwong S. Obesity, diet and physical inactivity and risk of breast cancer in Thai women. Asian Pac J Cancer Prev. 2013; 14:7023-7.
13.    Tian Y, Robinson JD. Media Complementarity and Health Information Seeking in Puerto Rico. Journal of health communication. 2014; 19(6):710-20.
14.    Takaoka Y, Kawakami N. Fruit and vegetable consumption in adolescence and health in early adulthood: a longitudinal analysis of the Statistics Canada’s National Population Health Survey. BMC public health. 2013; 13(1):1206.
15.    Salehi L, Eftekhar Ardebili H, Mohammad K, Taghdisi Mh, Shogaei zadeh D. Some Factors affecting consumption of Fruit and vegetable by elderly people in Tehran. Iranian Journal of Ageing. 2010; 4(4):0-.
16.    Francis DK, Van den Broeck J, Younger N, McFarlane S, Rudder K, Gordon-Strachan G, et al. Fast-food and sweetened beverage consumption: association with overweight and high waist circumference in adolescents. Public health nutrition. 2009; 12(08):1106-14.
17.    Nader F AA, Faghih F, Zare L, Rashidian H, Ahmadi M. Investigation of the association between socioeconomic indicators and dormitory resident students’ nutrition status in Shiraz University of medical science. 2009.
18.    Sharma M, Romas JA. Theoretical foundations of health education and health promotion: Jones & Bartlett Publishers; 2011.
19.    De Bruijn G-J. Understanding college students’ fruit consumption. Integrating habit strength in the theory of planned behaviour. Appetite. 2010; 54(1):16-22.
20.    Kothe EJ, Mullan B, Butow P. Promoting fruit and vegetable consumption. Testing an intervention based on the theory of planned behaviour. Appetite. 2012; 58(3):997-1004.
21.    Gholami S, Mohammadi E, Pourashraf Y, Sayehmiri K. Evaluating the predictors of fruit and vegetable consumption behavior in Ilam based on constructs of developed planned behavior theory. Journal of Neyshabur University of Medical Sciences. 2014; 2(4):8-18.
22.    Bogers R, Brug J, van Assema P, Dagnelie P. Explaining fruit and vegetable consumption: the theory of planned behaviour and misconception of personal intake levels. Appetite. 2004; 42(2):157-66.
23.    Babak Moeini MT, Ali Asghar Vahidinia, Masome Rostami. High School Girl's Adherence to 5-a-Day Serving's Fruits and Vegetables: An Application Theory of Planned Behavior. Journal of Education and Community Health. 2014.
24.    Blanchard CM, Fisher J, Sparling PB, Shanks TH, Nehl E, Rhodes RE, et al. Understanding adherence to 5 servings of fruits and vegetables per day: a theory of planned behavior perspective. Journal of nutrition education and behavior. 2009; 41(1):3-10.